Schackrutig tårta

schack tårta
Till mitt examenskaffe, som höll hus för flera veckor sedan, hade jag bestäm mej för att fixa en rutig kaka. Jag hade sett videoklipp om hur en sådan skulle monteras, vilket verkade kul och utmanande och som något man bara måste pröva på.

schack tårta
Jag fixade två tårtbottnar i 18cm form, en choklad- och en sockerkaka. Jag använde först samma recept till båda men minskade på mjölet och tillsatte kakao i chokladbotten.. men ojoj vilken katastrof. Chokladbottnen blev dubbelt större, svämmade över formen och brändes i ugnen. Den vita kakbotten blev tvärtom, platt som en pannkaka och kladdig hur länge jag än gräddade. Näe, jag fick göra om och göra rätt.

schack tårta
När jag väl hade två kakbottnar, en vit och en brun, var det dags att montera kakan. Jag delade varje botten i två och varje del skivade jag sedan ut i fyra ringar. Jag hade gjort en mall av ett ritpapper, så ringarna blev samma tjocklek. Därefter bytte jag plats på ringarna, den mellersta och innersta ringen från den vita kakan placerade jag i den bruna kakan och tvärtom – så det blev randiga kakbottnar helt enkelt. Dessa bottnar radades slutligen på varandra, i fyra lager, med varannan vit kant ytterst och varannan brun. Då får man rutmönster när man skivar upp kakan! Som fyllning hade jag en vitchoklad ganache i ett tunt lager, en fyllning som inte direkt syns men binder ihop bottnarna lite. Utanpå hade jag samma chokladglasyr som på förlovnings tårtan.

schack tårta
Schackrutig tårta behöver inte vara svårare än så (bara man lyckas med kakbottnarna hehh)!

schack tårta

Fler tårtor:

Planera en tårta
Förlovningskalas med maffig tårta
→ Chokladtårta med vimplar på toppen

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Finurliga fröken
  7 augusti, 2017 at 19:29

  Gud så fin! Har också sett ett klipp om hur man gör en sån tårta och är väldigt sugen på att testa själv. Kanske till sonens födelsedag. Kram

  • Reply
   Julia
   8 augusti, 2017 at 13:20

   Tack! Ja, det var riktigt kul att fixa ihop den så hoppas du hittar ett tillfälle att pröva! 🙂

Leave a Reply

nio + 16 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.