Monthly makers Loppis : lampskärm utav plåtburk

Februari börjar närma sej sitt slut och småningom är det dags att lämna in månadens Monthly makers bidrag, jihoo! Kom ihåg att det är tidigare inlämnings datum denna månad, nämligen den 26:e, eftersom februari tar slut så väldans fort.
Denna månad var det ett alldeles underbart tema och rätt fort gick jag och spanade in alla delar jag behövde på loppis. Alltid kul med utmaningen att handla pysselmaterial second hand, ibland hittar man precis det man söker och ibland något helt annat men kanske ännu bättre. Sedan funderar jag alltid vad de i kassan tänker när jag kommer med en urblekt tavla eller väldens fulaste lampa.. synd att de inte ser det jag ser – den fina guld ramen eller den perfekta lampfoten.

Nåväl, att fixa en egen lampskärm var faktist en sak jag inte testat göra förut men något vi kommer få stor nytta av. Vi behöver nämligen mysbelysning till köket, taklampan förstör ju stämningen när man vill äta fin middag men att bara sitta i skenet av stearinljus gör att man spiller pastasås på skjortan. Så då fick det bli en lampa på fot som kan stå på fönsterbrädan. 

När jag väl var igång kunde jag inte hejda mej. Det fick bli en lampa till vardagsrummet också, en i kork. Har visst dille på kork just nu men det är ju så kul att klippa och fixa med + att jag råkar ha massor av kork prylar som jag vill använda till annat än vad de är tänk för. Korken ovan kommer t.ex. från en bordstablett som jag spillt blåbärssylt på.
Utsidan skiljer de båda lamporna åt annars är de uppbyggda på helt samma sätt, dvs. utav plåtburkar. Lampfot och lampsladd är loppisfynd likasom burkarna. (Det hade inte slagit mej tidigare hur mycket lampor det finns att få tag på second hand, nu har dock en helt ny värld öppnat sej.)

Lampskärm av plåtburk:

Du behöver: 

Plåtburk, lampsladd eller lampfot, borrmaskin, tång, superlim, kontaktplast eller kork underlägg

Gör så här:

1. Det beror lite på om du gör en lampa på fot eller en lampa som skall hänga i taket. Till en hängande lampa behöver du börja med att göra ett hål i botten av en plåtburk för att kunna dra genom lampsladden. För att göra hålet kan du ta hjälp av en borrmaskin och en tång som klarar av att ”klippa” i metall. Borra några hål och fixa sedan till önskat hål med tången.
2. Därefter är det dags att dekorera plåtburken. Använder du kontaktplast klipper du ut lagom bitar och klistrar fast på burken. Vill du göra en lampa i kork, klipper du ut korkbitar i lagom storlek och limmar fast med superlim.
3. Gör du istället en lampa på fot behöver du nu klistra fast en lamphållare i botten av plåtburken. Själv pillade jag bort lamphållaren som satt på den tillhörande lampskärmen till foten, sedan fäste jag den med superlim i min nya lampskärm.
4. Klart!

Monthly Makers är utmaningen för dej som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2017 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dej att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I februari är temat loppis och Stina är värd. Kommentera hennes inlägg med en länk till ditt bidrag senast den 26/2 för att vara med. Mer inspiration hittar du på temats Pinterestboard!
Vi som driver Monthly Makers 2017 är  Alicia,  Beatrice ,  Elsa,  Emilia,  Fredrika,  Jessica,  Johanna,  Julia,  Mikaela,  Ruth ,  Stina  och  Wilda. Mer av oss hittar du på FacebookInstagramPinterest,   webben och i inspirationsgruppen We Are Monthly Makers. Inspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!

You Might Also Like

25 Comments

 • Reply
  Mikaela
  21 februari, 2017 at 10:41

  Riktigt snygga båda två, wow!

 • Reply
  Alicia
  21 februari, 2017 at 11:58

  Men wooow! Det här är ju otroligt proffsigt och snyggt! Gillar verkligen den marmorerade och blev himla inspirerad! Jag har just en sån, perfekt lampfot, utan skräm. Måste ge mig ut på jakt genast!

 • Reply
  johanna
  21 februari, 2017 at 18:25

  älskar dessa!! vill bara ut å köpa lampmaterial själv. Blev riktigt inspirerad!

 • Reply
  Emilia W
  22 februari, 2017 at 00:58

  Så fint! Korkgrejen är ju on fleek!

 • Reply
  Louie
  22 februari, 2017 at 13:22

  Så snyggt!

 • Reply
  Silje
  22 februari, 2017 at 16:27

  Kult! Marmormønsteret er kjempefint, og den ser jo proff ut 😀

 • Reply
  Julia Glasberg
  22 februari, 2017 at 19:46

  tack ska du ha!!

 • Reply
  Julia Glasberg
  22 februari, 2017 at 19:48

  Ja och super enkelt är det att fixa till med dekorplast! Jag har ännu till klätt in massa lådor hemma i samma plast så nu börjar det blir rätt enhetligt med svart marmor överallt 😀

 • Reply
  Julia Glasberg
  22 februari, 2017 at 19:48

  tack! så såå kul att fixa lampor <3

 • Reply
  Julia Glasberg
  22 februari, 2017 at 19:49

  tack ska du ha!!

 • Reply
  Julia Glasberg
  22 februari, 2017 at 19:49

  Tack, vad kul att du gillar!

 • Reply
  Wilda
  22 februari, 2017 at 21:11

  Verkligen härligt och spännande att använda plåtburkar! Den hade jag aldrig kommit på. Smart!

 • Reply
  Jessica Andersdotter
  23 februari, 2017 at 15:18

  Gud så fiffigt! Helt fantastiskt!

 • Reply
  Stina | Stinas tillvaro
  23 februari, 2017 at 21:54

  Så snyggt och proffsigt!

 • Reply
  Julia Glasberg
  26 februari, 2017 at 20:06

  Ja ett bra sätt att återanvända ifall man har plåtburkar över eller fyndar på loppis!

 • Reply
  Julia Glasberg
  26 februari, 2017 at 20:07

  tacktack! 😀

 • Reply
  Julia Glasberg
  26 februari, 2017 at 20:07

  Kul du gillar! Tack 🙂

 • Reply
  Linnéa Elisabeth
  28 februari, 2017 at 00:25

  Vad fint!! Du är så påhittig. Plåtburkar är ju en sån typisk loppisgrej! Jag hoppar tyvärr över månadens utmaning då jag har varit sjuk halva månaden och andra halvan fått ta tag i allt jag missat när jag varit sjuk, men i mars är jag förhoppningsvis på't igen 🙂

 • Reply
  Julia
  28 februari, 2017 at 17:33

  Så smart! Kommer flytta nu i vår och kommer behöva mer belysning så det här är så bra inspiration! Dina bilder är alltid så snygga också!

 • Reply
  Julia Glasberg
  2 mars, 2017 at 00:02

  Tack ska du ha, vad glad jag blir! Plåtburkar finns det massvis av jo, också en hel del som är fina som de är så man måste välja vilka man pysslar om bara 😀 Synd att du var sjuk och inte hann vara med – men ny månad nu och nya tag!

 • Reply
  Julia Glasberg
  2 mars, 2017 at 00:05

  Jaa vad kul, finns massor av både plåtburkar och lampstommar på loppis att fixa om! Tusen tack, kul att höra! 🙂

 • Reply
  Sandra ~ Diagnos:Kreativ
  6 mars, 2017 at 16:22

  Shit, vilka snygga lampor! Jag var också sugen på att skapa en lampa av loppade prylar till temat i Monthly makers, men det får bli ett framtida projekt! 🙂

 • Reply
  Julia Glasberg
  7 mars, 2017 at 09:45

  Tack ska du ha!! Vad kul, kanske det passar in på ett senare tema också 😀

 • Reply
  Mary Sane
  10 mars, 2017 at 01:17

  Åh så roligt! Då behöver jag inte skämmas över min ständigt växande plåtburkssamling, jag kan ju göra lampor av dem. 🙂

 • Reply
  Julia Glasberg
  10 mars, 2017 at 17:21

  ne absolut inte! 😀 det finns säker massvis med andra pyssel man kan använda plåtburkar till också

Leave a Reply

elva + 19 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.