Kaffebuske – Arabiskt kaffe

Här om dagen tog jag och min kusin oss till plantagen. Hon ville ha växter till sin lägenhet, jag ville också (även om här snart svämmar över av plantor). Vi tittade nogrannt genom hela sortimentet och ville egentligen ha hem en av varje – åtminstone en gigantisk palm till vardagsrummet skulle ha suttit fint och så tio mini kaktusar till köksfönstret.. men vi får väl återvända en ny dag.

För med mej hem denna gång kom tre plantor även om jag skulle ha kunnat sätta tjugo i korgen. Den på bilden var ett självklart val – kaffebuske eller Arabiskt kaffe. ALLTSÅ LYSTRING, en riktig kaffeväxt! Helt otroligt.

I kassan fick vi reda på att man borde dela på växten. De har planterat många frön i en kruka men när kaffebusken växer sej stor kommer de större plantorna att konkurrera ut de mindre. Sagt och gjort, jag har nu sju glasburkar med kaffeväxt. Som ni ser växer vissa tillsammans ännu, tänker mej att de får göra så ett tag till för att se lite maffigare ut + jag hade inga fler burkar att plantera i.

(Jag bör väl tillägga att jag verkligen inte har några gröna fingrar men likväl samlas det bara fler och fler växter hos oss just nu. Kaffebusken torde dock vara lättskött så jag hoppas den kommer trivas här.)

  SKÖTSELRÅD 

 • Trivs i skugga / filtrerat solljus och över 15 C°
 • Vår – höst: Vattnas med jämna mellanrum samt gödslas en gång i månaden
 • Vinter: Vattnas varsamt och gödslas ej. Viloperiod. 
 • Svalt och ljust = bildande av blomknoppar
 • Omplanteras en gång i året

 

 

SparaSpara

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  sandra
  14 oktober, 2016 at 11:38

  Du anar inte vilket habegär det här inlägget väckte hos mig!!!

 • Reply
  Julia Glasberg
  17 oktober, 2016 at 12:09

  Vem behöver liksom inte en kaffebuske hemma – skaffa en med det samma! ;D

 • Reply
  aliciasivert
  23 oktober, 2016 at 13:35

  Men WOW! Vilken dröm med en egen (eller flera verkar det som) kaffebuske! Så fina plantor också, jag måste kolla om de finns att få tag på i närheten av mig också.
  Fint att plantera dem i glasburkar också! Men tar inte rötterna stryk av ljuset? Eller är det bara med potatisar?

 • Reply
  Julia Glasberg
  24 oktober, 2016 at 12:03

  Ja inte sant! Köpte liksom 1 kaffebuske men de vill helst växa själva så plötsligt har man många <3
  Det är nog inte optimalt att plantera i glasburkar, nepp, kommer rötterna ut kan plantan få spunk (den tror att rötterna kommer upp till ytan trots att de växter neråt). Men tänker mej att de får växa såhär ett tag i alla fall, så länge de hålls i jorden. Jag har en annan växt i glaskruka också där rötterna är framme och den mår ypperligt för tillfället – så visst kan de klara sej men man borde väl egentligen inte plantera i glas 😀

Leave a Reply

ett × fyra =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.